BMW trekt stekker uit Nederlandse fabriek Nedcar in Born

Vergroot foto
Door: BV 16-10-2020

Nedcar in Born in Nederlands Limburg produceert al auto’s sinds 1967. De fabriek werd destijds geopend door Daf en ging vijf jaar later over in handen van Volvo. Later stapten ook nog Mitsubishi en de Nederlandse overheid in het bedrijf. Onder meer de Daf 33, Volvo 343, Mitsubishi Carisma, Mitsubishi Colt en de Smart ForFour liepen er van de band. Een overzicht van alle auto's die Nedcar bouwde tussen de oprichting en 2014 vind je hier.

BMW stopt in 2023 met productie bij Nedcar

Sinds 2014 bouwt de faciliteit auto’s met Mini-logo - de Hatchback, Cabrio en Countryman. In 2017 kwam daar de BMW X1 bij. Maar BMW stopt na 2023 de samenwerking met de Nederlandse autofabriek. Daardoor staan alle banen er op de tocht.

Bij VDL Nedcar werkten tot twee jaar geleden nog ruim 7.000 mensen, maar dat aantal was de afgelopen tijd al fors teruggeschroefd. Nu zijn er nog zo’n 5.000 medewerkers actief. Die riskeren allemaal hun baan te verliezen.

Zoektocht naar andere partners

De directie is er naar verluidt al een tijd in onderhandeling met nieuwe potentiële partners en noemt hun interesse in de media “serieus en concreet”. Maar zekerheid is er voor het personeel nog allerminst. De beëindiging van het contract komt op een moeilijk moment voor de autosector. Die moet zichzelf met name in Europa opnieuw uitvinden, wat leidt tot grote onzekerheid. De autosector werkt met grote aanlooptijden. De tijd dringt dus, wil Nedcar in 2023 niet stilvallen.

Geef commentaar
comments by Disqus