Honda Crosstourer Filerijden met de moto

Vergroot foto
Door: BV 11-03-2014

Eén van de grote troeven van de motorfiets als pendelvoertuig - naast zijn fiscale aftrekbaarheid uiteraard - is het feit dat hij je in staat stelt de files een pak vlotter door te komen. Met je ranke tweewieler flaneer je immers gezwind tussen de rijstroken vol stationaire koekenblikken door. Vroeger gold een gedoogbeleid maar tegenwoordig is deze techniek perfect legaal. En we hebben goed nieuws, want de wegcode is voor een keertje kort, duidelijk én ons gunstig gezind op de koop toe.

Artikel 16.2bis van de Wegcode (KB van 1 december 1975 voor wie het in detail eens wil natrekken) leert ons immers dat motorrijders zich tussen twee rijen auto’s door mogen verplaatsen, op voorwaarde dat ze niet sneller rijden dan 50km/u en hun snelheidsverschil met die auto’s niet hoger is dan 20km/u. Je mag dit trouwens op elk type weg doen van zodra er twee rijvakken zijn, maar op autosnelwegen dien je je wel te beperken tot de zone tussen de twee meest links rijstroken.

Het KB geeft je evenwel geen vrijgeleide voor het inhalen voorbij een volle witte lijn, laat staan op fietspaden te rijden. Dergelijke handelingen zijn nog steeds (terecht) uit den boze. Ook busstroken zijn tot nader order verboden terrein. En dat valt iets moeilijker te aanvaarden, want een ander KB - dat van 11 juni 2011 - heeft het mogelijk gemaakt om busbanen ook voor motorrijders open te stellen. Alleen heeft het Vlaams Gewest daartegen gelijk bezwaren geuit, omdat het dit ‘niet veilig’ vond en bovendien vreesde voor ‘het hinderen van de bussen’. Onzin uiteraard. Wij zouden een dergelijk privilege wel weten te appreciëren. Kijk maar even naar ons filmpje, zo gezellig is het tussen de file écht niet …

Als je als motorrijder een file nadert, weet dan dat het brein van de automobilist automatisch in een staat van verlaagde activiteit schakelt. Zo kijken ze, eens in de file opgenomen, nog amper achterom en wordt de sowieso al erg miskende richtingaanwijzer volkomen genegeerd. En dan is er nog de kwestie van “het gat”. Je moet weten dat de modale chauffeur niet aan de drang kan weerstaan om er in te duiken. Gebruik daarom alles uit je trukendoos om je zo zichtbaar mogelijk te maken (fluovestje, fluo helm, kerstverlichting …).

Geef commentaar
comments by Disqus