Honda Crosstourer 6 maanden met de Crosstourer

Bekijk 4 foto's
Door: BV 10-04-2014

Met gemengde gevoelens was het, dat we enkele dagen geleden Honda's zware hoogpoter terugbrachten naar Honda Belgium in Zellik. Net zoals een pleeggezin maar moeilijk afscheid kan nemen van een kind dat helemaal is geïntegreerd in hun dagelijkse leven, zo voelde het aan toen we de sleutels voor eens en voor altijd teruggaven aan Honda's persverantwoordelijke. 

Want de VFR was een graag geziene gast in ons huishouden. Nooit hoorde je hem klagen. Altijd stond hij paraat. En helemaal mooi was dat z'n gulzigheid nog best meeviel ook. Bijna 5.000km voer de Honda ons over 's lands wegen, maar toch vooral op en af naar Brussel. Hij was onze metgezel in het dagelijkse pendelgevecht, en bleek daar wonderwel in uit te blinken. Nee, écht spannende avonturen beleefden we niet. Maar geláchen dat we hebben, telkens zich een file voordeed die nooit voor ons van toepassing leek.

Het zou onfair zijn de Crosstourer na deze duurtest te vergelijken met zijn soortgenoten, simpelweg omdat Auto55 een automedium is natuurlijk. De motor als alternatief confronteren met 'de vierwieler' kan natuurlijk wel, al speelt het verhaal van appelen en de peren dan uiteraard meteen op. Zoals we uitgebreid hebben uitgeschreven in deze duurtest, zijn de fiscale aftrekbaarheid en natuurlijk de quasi-ongevoeligheid voor vertragingen onderweg twee onbetwistbare voordelen. 

De mindere bescherming laten we een beetje in het midden, zowel wat de kwetsbaarheid bij ongevallen als de weerbaarheid tegen de weerselementen betreft. Want beide mindere kantjes van het motorrijderschap kunnen tot op een zekere hoogte met geschikt materiaal en een aangepast rijgedrag worden gecountered. Ook hieraan besteedden we aandacht in dit dossier. De enige échte nadelen zijn het feit dat je je kinderen niet simpel af kan zetten aan de schoolpoort of de sportclub, en dat je voor de wekelijkse inkopen je alsnog tot een ding met een koffer moet wenden - alhoewel deze Crosstourer met z'n drie koffers ook best wel wat kan slikken.

Minpuntjes van deze Honda, vraag je? Die zijn er amper. Misschien had de benzinetank wat groter gemogen, want 1 week pendelen (60km/dag) lukte ons net niet zonder hem nog eens vol te doen. En de DCT automaat vertoont af en toe wat nukken, maar dat is detailkritiek bij een voor het overige fantastisch concept. En tevens irrelevant, want de DCT in de Crosstourers die vandaag in de showroom staat, is alweer wat bijgevijld. Laat het duidelijk zijn: wij gaan hem missen, deze Honda. Heb je zelf de smaak te pakken, maar heb je nog geen rijbewijs? En schrikt de meerkost hiervan je af (zoals we eveneens reeds in dit dossier hebben uitgelegd)? Ga dan maar eens bij de Honda dealer langs, want nog de hele zomer lang betalen zij het rijbewijs terug. Als je een Honda motorfiets koopt natuurlijk. Iets wat wij niet gaan doen ... want er staat alweer een nieuw duurtestproject klaar. Benieuwd wat dat is? Nog even geduld ...

Geef commentaar
comments by Disqus