Yamaha MT-07 Appelen met Peren

Bekijk 22 foto's
Door: BV 15-10-2014

Kwatongen beweren dat je minstens € 8.000 moet neertellen bij je motoboer als je niet het risico wil lopen op je gloednieuwe tweewieler voor een puber te worden versleten. Dat was in een recent verleden zeker zo, maar tegenwoordig zijn het vooral betaalbare motoren ‘met een hoek af’ die de verkoopstabellen aanvoeren. Stap je met € 5.990 een Yamaha dealer binnen, dan mag je zelfs kiezen wie je onder de billen schuift. Ga je voor een sexy naked met een berehoog koppel of een racy scooter die Gebruiksgemak met een hoofdletter schrijft?

Misschien vind je dat we appelen met peren proberen te vergelijken, maar gun ons even het voordeel van de twijfel. Toegegeven, ligt je focus zuiver op weekend fun of pendelfunctionaliteit, dan is de keuze voor de hand liggend. Maar is je budget je enige aanknopingspunt en wil je een dagelijks inzetbaar stalen ros waarbij rijplezier en zuinigheid eveneens van tel zijn, dan wordt het allemaal wat minder éénduidig. Tijd dus voor een gevecht.

de XMAX is leuk. de MT-07 is leuker.

Aan de ene kant van de ring staat de MT-07 te briezen, z’n koppelrijke tweecilinder gretig en z’n ranke lijnenspel vanuit elk oogpunt verleidelijk. Aan de andere kant vinden we de niet onaardige XMAX, een midiscooter die dankzij enkele handige comfortsnufjes eveneens een geduchte kandidaat voor de overwinning blijft. De voor- en tegens vliegen ons rond de oren; soms erg subtiel (verbruik, stabiliteit), dan weer overduidelijk (windbescherming, opbergruimte, bochtengedrag). Maar kunnen we ook een winnaar aanduiden?

Enkel als we persoonlijk worden, zo blijkt. Want in de stad kiezen we weloverwogen voor de XMAX: z’n automaat, royale bergruimte en windbescherming zijn voordelen die opwegen tegen een (beetje) minder rijplezier en het ietwat knulliger voorkomen. Verkennen we hoofzakelijk het platteland, dan werken de koppelrijke grom en het onbetwistbaar groter stuurplezier in het voordeel van de vederlichte MT-07. De handigheidjes waarme de XMAX ons alsnog zou proberen te paaien, leggen we bochtenpikkend met een brede grijns naast ons neer. En aangezien we op het platteland wonen … juist ja.

Geef commentaar
comments by Disqus