Dit is vanaf nu anders in het verkeer

Op 1 januari worden er steevast enkele wijzigingen doorgevoerd. Er zijn de voorspelbare zaken: ja, autorijden wordt in sommige gevallen weer duurder. Wat had u gedacht. Maar er is meer. Een overzicht.

70km/u op gewestwegen

Ben Weyts zet ondanks een hele hoop kritiek door en verlaagt de normsnelheid buiten de bebouwde kom van 90km/u naar 70km/u. Ook het percentage wegen met 50km/u als maximumsnelheid stijgt. En reken maar dat er geflitst zal worden.

Weg is Euro 95

De conventionele brandstof Euro 95 is vervangen door ’95 E10’. Daarin zit meer (tot 10% in plaats van tot 5% voor de brandstof tot op heden) bio-ethanol. Dat hoort de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. En ja, de prijs gaat daardoor omhoog.

Boetes zijn duurder

Als je door een verkeersovertreding voor een rechtbank terecht komt, wordt het meteen duurder. Die ‘penale boetes’ hebben een vastgelegd tarief en een factor waarmee die wordt vermenigvuldigd. Het eerste blijft zoals het was, het tweede stijgt. Het gaat voortaan maal 8 in plaats van maal 6. GSM-en achter het stuur kost € 40 extra. Dronken rijden is nu € 400 duurder.

Meer betalen voor tankkaart

Als werknemer merk je het niet, maar je baas moet nu meer betalen voor je tankkaart. Het werkgeversgedeelte van het voordeel alle aard is nu 40% voor de betrokken bedrijfswagens. Dat was 17%.

Geef commentaar
comments by Disqus