Frankrijk kan niet meer flitsen door de gele hesjes

Vergroot foto
Door: BV 13-01-2019

Frankrijk, dat België voorging, beleeft inmiddels z’n tiende protestweekend van de gele hesjes. De beweging die ontstond uit protest tegen hoge brandstofprijzen en een belastingverhoging op diesel, maar snel uitgroeide tot een algemeen maatschappelijk verzet tegen belastingen, graaicultuur van overheden, dubbele standaarden, pestgedrag van overheidswege en zo meer…

Meer dan de helft flitscamera’s buiten dienst

Er zijn plaatsen waar nog hooguit 1 camera op 5 kan functioneren
De protestacties uitten zich in marsen en blokkades, maar ook in het saboteren van het overheidsapparaat. In Frankrijk richt zich dat onder meer tegen de talrijke camera’s op openbare wegen. Net als in ons land zijn die allen geplaatst onder het mom van veiligheid, maar de gele hesjes zijn van mening dat de primaire doelstelling anders is. Belasting. Controle.

Niet alleen de snelheidscamera’s zijn kop van jut. Ook trajectcontroles en camera’s die nummerplaten herkennen worden geviseerd.

Het resultaat: meer en meer van die camera’s in Frankrijk wordt uitgeschakeld. De palen waarop ze staan worden afgeslepen, de camera’s worden eenvoudigweg met spuitbussen onklaar gemaakt of ze worden in brand gestoken. Sommige werden met gele hesjes overplakt. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken verklaarde deze week dat bijna 60% van alle camera’s op het Franse grondgebied inmiddels buiten dienst zijn. Er zijn plaatsen waar nog hooguit 1 camera op 5 kan functioneren.

Grotere cameradichtheid in België

In België lijken camera’s voorlopig nog te ontsnappen aan de woede van de gele hesjes. Ons land telt naar verhouding véél meer camera’s voor snelheidscontrole en nummerplaatregistratie dan Frankrijk. Onze Zuiderburen tellen over het ganse land zo’n 2.500 snelheidscamera’s. Vlaanderen alleen telt er al meer dan 1.400.

Geef commentaar
comments by Disqus