6 miljoen euro aan boetes van één flitspaal

Vergroot foto
Door: BV 19-06-2019

We weten wel, flitspalen staan er voor de veiligheid en niet om de staatskas te vullen. Maar zo nu en dan halen flitspalen en trajectcontroles toch maar mooi het nieuws met hun spectaculaire opbrengsten en niet met het aantal ongelukken dat ze vermeden. Kwatongen zouden zelfs kunnen zeggen dat Vlaanderen ondanks z’n grote hoeveelheden snelheidscontroles en een verlaagde snelheid op gewest- en landwegen, nauwelijks vooruitgang boekt.

Winstgevend

Ditmaal is het geen Vlaamse, maar een Britse camera die in de kijker springt. Het is de meest rendabele snelheidscamera van Engeland. Hij werd geïnstalleerd in 2015 op een plaats waar de snelheidsbeperking 30Mph bedraagt, en tegen het einde van 2017 (de recentste beschikbare cijfers) had hij al ruim 51.000 mensen, bijna vijftig per dag, op de bon geslingerd. De minimale boete bedraagt er honderd pond, wat betekent dat overtreders aan die éne camera ruim £ 5,1 miljoen - pakweg 6 miljoen euro, overhield. Intussen zijn het er overigens nog veel meer.

De camera in kwestie is de best renderende flitspaal in Engeland. Die staat op de A3024 in Southampton.

Protest

Verschillende belangenorganisaties waaronder de Alliance of British Drivers, uitte al grote kritiek op de plaatsing van deze en andere camera’s. Volgens de organisatie tonen de cijfers aan dat de snelheidsbeperking op de betrokken plaatsen niet aangepast is aan de reële wegsituatie. Ze noemen het een platte, schaamteloze taks en pleiten voor een snelheidslimiet die in normale omstandigheden door ten minste 85% van de bestuurders gevolgd wordt. Een mening die, weinig verrassend, niet door de overheid aldaar wordt gedeeld.

Geef commentaar
comments by Disqus