Mercedes bouwt EQC en GLB ook in China

Vergroot foto
Door: BV 31-08-2019

Mercedes start in China met de productie van drie nieuwe auto’s, via z’n joint venture met BAIC. Met de AMG A35 L Sedan (een marktspecifieke versie), de nieuwe GLB en de EQC wil het bedrijf z'n marktaandeel in het land vergroten.

De EQC wordt de eerste lokaal geproduceerde elektrische SUV die wordt aangeboden door ene luxemerk in China, terwijl de A-Klasse het eerste model met AMG-label (al heeft dat nog maar weinig om het lijf) is dat er van de band loopt. De GLA en GLC worden er reeds gebouwd en met de GLB voegt Mercedes daar een derde lokaal geproduceerde crossover op.

Handelsoorlog

De fabrikant vermijdt op die manier de hogere importtarieven en zet zichzelf een beetje uit de wind in de steeds verder escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. In de eerste zes maanden van 2019 leverde Mercedes in China al 282.000 lokaal geproduceerde voertuigen in China. Dat was 12 procent meer dan in de eerste jaarhelft van 2018.

Niet voor Europa

Mercedes heeft momenteel geen concrete plannen om in China geproduceerde voertuigen aan Europese consumenten te leveren. Volvo, dat eigendom is van het Chinese Geely, doet dat inmiddels wel. Onder meer de S90 en XC60 voor de EU-markt worden er geproduceerd.

Controleren belang

Daimler overweegt inmiddels om z’n belang in Beijing Benz Automotive - z’n belangrijkste joint venture met BAIC - op te drijven. Tot voor kort was het voor buitenlandse bedrijven onmogelijk om een controlerend belang in een (eveneens verplichte) joint venture te verwerven, maar de Chinese overheid versoepelde de regelgeving inmiddels.

Geef commentaar
comments by Disqus