Na 13 jaar: inhaalverbod vrachtwagens bij regenweer wordt straks wél beboet

Vergroot foto
Door: BV 29-02-2020

In theorie geldt in België al een inhaalverbod bij regenweer voor vrachtwagens sinds 2007. Maar er werden eigenlijk nauwelijks of niet bekeuringen voor uitgeschreven. Het gaat om hooguit enkele honderden per jaar. Nochtans wordt de regel veelvuldig genegeerd. Dat kan iedereen die vaak de snelweg opgaat zelf vaststellen. Maar straks zullen de inhalende vrachtwagenchauffeurs wel beboet worden.

Inhaalverbod bij regenweer

In Vlaanderen zullen 11 camera’s uitgerust worden met een neerslagsensor. Die kunnen vervolgens eenvoudig en geautomatiseerd detecteren wanneer een vrachtwagen inhaalt.

- E403 richting Brugge bij Moorsele
- E17 richting Antwerpen bij Deerlijk
- E17 richting Antwerpen bij Deinze
- E17 richting Kortrijk bij Sint-Niklaas
- E40 beide richtingen bij Drongen
- E40 beide richtingen bij Bertem
- E19 richting Brede bij Schoten
- E313 richting Hasselt bij Ranst
- E313 richting Antwerpen bij Geel
- E313 beide richtingen bij Lummen
- E314 richting Leuven bij Rotselaar

Aankondigingspolitiek bis

Vlaams Minister van Mobiliteit uit de vorige Vlaamse regering Ben Weyts (N-VA) kondigde de opgewaardeerde camera’s al met veel tamtam aan in 2018, maar ze staan er nog steeds niet. Het Agentschap Wegen & Verkeer wilde de neerslagsensoren meteen koppelen aan opgewaardeerde camera’s en daarvoor moest een nieuwe aankoopprocedure opgesteld worden. Het kabinet Weyts verklaarde destijds ook dat de term ‘neerslag’ in de wetgeving nog verder moest worden gedefinieerd, maar dat vindt de regering nu niet meer nodig. Van zodra er één druppel valt, zou er sprake zijn van neerslag, al kan de politie wel nog zelf een grotere tolerantie invoeren. Opvallend: een definitieve datum waarop het systeem nu wél moet werken, wordt nog steeds niet genoemd. Maar het volgt nu 'snel'.

ANPR-camera’s

De basis voor het controlesysteem zijn dezelfde camera’s die worden gebruikt voor trajectcontroles. Die werden ooit geïnstalleerd ‘in de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad’. Mensen met slechte bedoelingen die voorbij zo’n camera rijden moeten zich tot nader order echter geen zorgen maken. De politie verklaarde al dat ze niet de middelen heeft om die op te volgen (zie hier). Boetes voor het negeren van inhaalverbod bij regenweer zullen net als de snelheidsovertredingen automatisch verwerkt worden.  Sinds de ANPR-camera's ingeschakeld werden, steeg het aantal snelheidsboetes in ons land spectaculair. Al in 2017 werden net geen 1,6 miljoen Belgen beboet. Een spectaculaire daling van het aantal verkeersslachtoffers leverde het helaas niet op. Afgelopen jaar steeg het aantal in Vlaanderen zelfs weer.

Geef commentaar
comments by Disqus