Amerikaan hamstert pickups. Verkoop overstijgt voor het eerst die van auto’s.

Vergroot foto
Door: BV 07-05-2020

Net als in Europa, heeft ook de Amerikaanse automarkt te lijden onder de gevolgen van de COVID-19 virusuitbraak. De verkoop stuikt er in elkaar. Behalve die van pickups. Die gaan er als zoete broodjes, terwijl ook een merk als Jeep z’n modellen niet snel genoeg aangesleept krijgt.

Pickups voor ‘echte Amerikanen’

Pickups zijn vooral populair in het Amerikaanse binnenland. Staten als Idaho, Wyoming, Utah, Texas… En hoewel Toyota en Nissan er succesnummers achter hun naam hebben staan, zijn het vooral Amerikaanse modellen die er vlot over de toonbank gaan. De Ford F-150, de Ram 1500 en de Chevrolet Silverado bijvoorbeeld.

Conventionele auto’s, elektrische auto’s en hybrides zijn vooral populair in sterk verstedelijkte gebieden aan de Oost- en Westkust. Daar woont in verhouding meer volk, maar die moesten als eerste binnen blijven omwille van coronamaatregelen aldaar. De verkoop van conventionele vierwielers stokte er, terwijl die in centraal Amerika nog even doorliep. Voldoende voor de pickups om het voortouw te nemen. Het scheelt trouwens sowieso niet zo veel. De Ford F-150 is bijvoorbeeld al jaren het populairste individuele voertuigtype.

Ook benzine is er spotgoedkoop

Amerikanen blijken bovendien meer dan Europeanen conjunctuurgevoelig te zijn. Ze zijn met andere woorden alleen geïnteresseerd in kleine, zuinige auto’s wanneer de brandstofprijzen hoog zijn. Prijspieken hebben ze er echter al jaren niet meer gezien. En de jongste tijd ging de brandstofprijs zelfs naar een dieptepunt. In heel wat staten tank je nu een liter ‘regular’ voor minder dan dertig eurocent. Het belastingniveau is er niet zoals bij ons.

Automerken niet geïnteresseerd in normale auto’s

De aanhoudende populariteit van SUVs zorgt ervoor dat heel wat Amerikaanse merken intussen conventionele modellen uit de catalogus schrappen. Onder meer gigant Ford decimeert z’n ‘normale’ modellen. Zelfs de Mondeo (die daar Fusion heet) moet eraan geloven. En recent besliste de Amerikaanse overheid nog om de toekomstige verbruiks- en emissiedoelstellingen te versoepelen. De kloof met Europa werd er alleen groter door.

Geef commentaar
comments by Disqus