Cijfers: Belgische automarkt krabbelt (beetje) overeind

Vergroot foto
Door: BV 03-06-2020

Afgelopen maand mei werden in ons land in het totaal 34.752 nieuwe wagens in het verkeer gebracht. Dat cijfer ligt 32% onder het cijfers van mei 2019.

Autosector gaat uit van rampjaar

De Belgische overheid versoepelde de lockdownmaatregelen begin mei. Daardoor waren leveringen aan zakelijke klanten weer mogelijk vanaf 4 mei terwijl ook particulieren weer bediend konden worden vanaf 11 mei. De cijfers voor de eerste vijf maanden van dit jaar zijn gelijkaardig. Dit jaar werden in ons land 167.464 nieuwe wagens ingeschreven. Dat zijn er 92.980 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Koepelorganisatie Febiac gaat er vooralsnog van uit dat ook het jaarresultaat zo’n 35% onder de resultaten van vorig jaar zal eindigen.

Deze merken presteerden het best in mei

Vanzelfsprekend waren de auto’s die afgelopen maand werden geregistreerd al eerder, voor het uitbreken van de coronacrisis besteld. Het was Peugeot dat z’n zaakjes het snelst op orde kreeg. Dat leverde afgelopen maand al 3.356 auto’s uit. Slechts 14% minder dan een jaar eerder. Volkswagen staat op twee met 3.060 stuks, BMW op 3 met 2.826 stuks. Het volledige overzicht hebben we zoals steeds op onze facebookpagina geplaatst.

Bestel- en vrachtwagens

De andere segmenten dan - ook daar verre van business as usual. Het segment van de lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton mtm) boerde 22,4% achteruit. De voertuigen tot 16 ton MTM gingen 28% in de min en bij de grote jongen, van meer dan 16 ton MTM bedroeg de daling 45,8%.

De tweewielers…

Het was de ganse coronacrisis door wel mooi weer, maar toch hebben de tweewielers het moeilijk. Het aantal inschrijvingen over de maand mei lag 6,2% lager. Het jaarresultaat blijft er dusver 26,2% onder de cijfers van dezelfde periode in 2019.

Geef commentaar
comments by Disqus