China kopieert Ford F150 pickup

Vergroot foto
Door: BV 18-09-2020

De Ford F150 is de populairste vierwieler van Noord-Amerika. Je kan gerust zeggen dat het het model is dat Ford er al enige tijd overeind houdt. Die populariteit is ook de Chinezen niet ontgaan. Daar brengt Foton nu de Da Jiang Jun op de markt. Dat is weinig meer dan een schaamteloze kopie van het Ford-product. De naam zoveel betekenen als “De Grote Generaal”. Een beetje lippendienst bewijzen voor de communistische partij is er nooit een slecht idee.

China blijft maar buitenlandse auto’s kopiëren

Europese en Amerikaanse autofabrikanten hebben hun handen vol aan de kopieerdrang van de Chinese autobouwers. Flagrante kopieën zijn er schering en inslag (zie hier voor 10 opmerkelijke voorbeelden). Er worden wel juridische veldslagen uitgevochten, maar er wordt er slechts zelden één gewonnen. Land Rover had vorig jaar eens geluk. Toen kon het de verkoop van de Landwind X7 verbieden. Dat was een doorslagje van de Evoque.

Première op Autosalon van Peking

De Foton beleeft z’n publieksdebuut op 26 september op het Autosalon van Peking, dat schijnbaar doorgaat. Onder de kap zit een tweeliter viercilinder turbo-benzinemotor met 238pk en er zijn ook nog twee dieselversies (met een longinhoud van 2 en 2,5l). Dat is toch even wat anders dan de zes- en achtcilinders die in de VS zo populair zijn. Het schakelen wordt steevast overgelaten aan een automaat met 8 verzetten.

Geef commentaar
comments by Disqus