Cijfers: Belgische automarkt dit jaar een kwart gekrompen, Mercedes op één in september

Vergroot foto
Door: BV 03-10-2020

In september van dit jaar werden in België in het totaal 36.083 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat cijfer is een verbetering van 1 procent ten opzichte van september 2019. Het is voor het eerst sinds januari dat er meer nieuwe auto’s in het verkeer werden gebracht dan een jaar geleden.

De Belgische automarkt krijgt klappen. Aan het eind van het derde kwartaal zijn de resultaten zo maar eventjes 24% lager dan vorig jaar. Ook in absolute aantallen is het verschil vanzelfsprekend aanzienlijk. Werden er vorig jaar van januari tot en met september nog 439.254 nieuwe personenwagens in het verkeer gebracht. Dit jaar waren dat er nog maar 333.607.

In september kwam Mercedes helemaal bovenaan de tabellen uit. Het wist 3.062 nieuwe auto’s uit te leveren. Op de tweede stek volgt Volkswagen met 2.956 stuks terwijl BMW zich op de derde stek van dit geheel Duitse podium nestelt met 2.755 eenheden. Op de vijfde plaats staat nog een Duits merk: Audi, met 2.376 eenheden. Alleen Peugeot kan op de vierde plaats (2.583 stuks) weerwerk bieden. De top 38 hebben we zoals steeds op onze facebook-pagina gepubliceerd.

Markt zware bedrijfsvoertuigen bijna gehalveerd

Op de markt van de lichte bedrijfsvoertuigen werd afgelopen septembermaand een voordeel van 11,8% gerealiseerd ten aanzien van dezelfde maand een jaar eerder. De gecumuleerde achterstand bedraagt er 15,1%. Daarmee doet het beter dan de bedrijfsvoertuigen tot 16 ton MTM (+ 6,7% in september, - 23,8% gecumuleerd) en de bedrijfsvoertuigen van meer dan 16 ton MTM (-16,2% in september, - 41,7% gecumuleerd).

Wel winst(je) voor tweewielers

De importeurs van motorfietsen en scooters kijken na een erg positieve septembermaand aan tegen betere jaarcijfers dan een jaar geleden. Afgelopen maand werden 24,1% meer gemotoriseerde tweewielers in het verkeer gebracht. Dat maakt de voorlopige jaarbalans nét positief: + 0,8%.

Geef commentaar
comments by Disqus