Kleine elektrische Volvo krijgt Chinese architectuur

Vergroot foto
Door: BV 06-10-2020

Deze week liep in eerste elektrische Volvo van de band. Die XC40 Recharge wordt in ons eigen Gent geproduceerd. Maar in Zweden denkt men nu al aan een kleinere elektrische auto voor het bedrijf. Die zou de XC20 gedoopt worden.

Meer geld verdienen met elektrische auto’s

Tegen 2025 wil Volvo dat elektrische auto’s de helft van de omzet van het bedrijf uitmaken. Dat wil overigens niet zeggen dat de helft van alle verkochte Volvo’s dan elektrisch zal zijn. Elektrische auto’s zijn immers gevoelig duurder dan een conventioneel aangedreven auto.

Volvo komt met elektrische XC20

Die XC20 (de benaming zou nog kunnen veranderen), zal gebruik maken van het SEA-platform (Sustainable Experience Architecture) van het Chinese moederhuis Geely. Volvo-baas Hakan Samuelsson bevestigde dat in een interview met het Britse AutoExpress. Hij specificeerde dat Volvo de architectuur zou gebruiken voor een compacte auto. Dat wordt een crossover, al voegde Samuelsson er meteen aan toe dat een hogere bodemvrijheid of terreinvaardigheid “niet belangrijk” zijn.

Volvo, made in China

Dat de XC20 in China van de band zal lopen, ligt inmiddels wel voor de hand. Het model zou er Geely-fabrieken gebouwd kunnen worden op dezelfde montageband als Chinese modellen die van dezelfde architectuur gebruik maken. Samuelsson zegt dat de architectuur een “zeer hoogwaardige Volvo” kan opleveren. Wanneer die XC20 klaar zou zijn, is niet duidelijk.

Volvo produceert momenteel al de XC60 en de S90 / V90 voor de Europese markt in Chinese fabrieken. De auto’s worden met de trein naar Europa getransporteerd.

Geef commentaar
comments by Disqus