Het nieuwe Autosalon van Munchen wordt slappe thee

Vergroot foto
Door: BV 09-05-2021

Al voor de coronacrisis stond het traditionele autosaloncircuit onder druk. Heel wat automerken vinden zo’n show niet meer van deze tijd. Als het van de sector afhangt, hoef je een auto straks eigenlijk nooit meer te zien voor je hem koopt. Even wat misleidende plaatjes bekijken op een website zou voldoende moeten zijn. Komt het op conceptcars en showmodellen aan, dan geven heel wat merken tegenwoordig de voorkeur aan eigen evenementen. Daar hoeven ze de aandacht niet te delen met anderen. Heel wat grote beurzen, zoals die van Genève, Frankfurt en Parijs, zagen daarom al grote merken hun kat sturen.

Veel autosalons in de problemen

Door de uitbraak van de coronacrisis, kwam de salonsector nog meer in de problemen. Het Autosalon van Genève was eigenlijk helemaal opgebouwd toen een lockdown de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooide. De beurs ging failliet, maar start wellicht volgend jaar weer op onder een nieuwe eigenaar. Het Autosalon van Frankfurt hield er ook mee op, vooral omdat de organisatie geen (voldoende) gunstig contract met de uitbater van de Frankfurter Messe (de hallen waar de beurs doorging) kon onderhandelen.

Het Autosalon van Frankfurt verhuist daarom. De Duitse koepel van autoconstructeurs VDA, vergelijkbaar met Febiac in ons land, wil de beurs in september laten doorgaan in Munchen. Maar nu is al duidelijk dat het om een light-uitvoering zal gaan.

Een beurs voor de mobiliteit van morgen

De Munich Motor Show probeert in de spelen op recente trends door zichzelf niet langer te positioneren als een autoshow, maar een ‘mobiliteitsplatform’. De organisator hoopt op die manier standhouders en publiek aan te trekken. Er moet ruimte zijn voor openbaar vervoer, autodeeldiensten, elektrische scooters en fietsen enzomeer…

De interesse uit de autosector voor het Salon van Munchen is inmiddels niet meer dan lauw te noemen. Hyundai, Renault, Toyota en een handvol Chinese merken zegde al toe. Tegelijk liet de Volkswagen Group al weten dat het niet met al z’n merken wil opdraven. VW, Audi en Porsche hebben standruimte geboekt. Maar de andere merken laten verstek gaan. Dat betekent dat volumemerken Seat en Skoda niet eens aanwezig zullen zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus