Belgische automarkt glijdt verder af in oktober

Vergroot foto
Door: BV 02-11-2020

In september werden één procent meer auto’s ingeschreven dan tijdens dezelfde maand in 2021. Voor de sector voldoende reden om te hopen op de start van een inhaalbeweging. Maar de cijfers tijdens de afgelopen oktobermaand wijzen eerder op een structureel lagere verkoop. Afgelopen maand werden 38.703 nieuwe auto’s in het verkeer gebracht. Dat is 9,4% minder dan een jaar eerder en ook ruim 2.000 stuks onder het oktobergemiddelde van het afgelopen decennium. Tijdens de eerste tien maanden van het jaar ligt de markt nu 22,7% achter op de gecumuleerde resultaten van 2019. Dat is overigens ook slecht nieuws voor de staatskas, voor wie de belasting op inverkeerstelling een aanzienlijke inkomstenbron is.

Met dank aan de bedrijfswagens…

Ware het niet voor het weerwerk van Peugeot, of de volledige top 3 in ons land bestond uit de drie Duitse premiummerken (al kan je argumenteren dat het label premium daardoor niet meer van toepassing is). Peugeot wist afgelopen maand 3.521 nieuwe auto’s in het verkeer te brengen. Het werd door Audi op de hielen gezeten, met 3.477 inschrijvingen. Mercedes en BMW lieten respectievelijk 3.234 en 3.044 exemplaren optekenen. Renault vervolledigt de Top-5 met 2.870 stuks. De volledige Top-38 hebben we zoals steeds op onze facebookpagina gepost.

Hoe zit het met vrachtwagens?

De markt van de lichte bedrijfswagens kent een minder grote terugval dan die van de personenwagens. Daar ging het aantal afgelopen maand 2% in de plus wat de cumulatieve daling dit jaar terugbrengt naar 13,4%. Bij de zware bedrijfsvoertuigen is het verhaal echter nog steeds erg negatief. Het segment tot 16 ton MTM steeg amper 0,7% afgelopen maand terwijl dat van meer dan 16 ton MTM nog eens 18,1% onder de cijfers van oktober 2019 dook en het voorlopige jaarresultaat nu net geen 40% achterblijft bij dat van vorig jaar. Het zal ook niet verbazen dat er nu weinig nieuwe bussen gekocht worden. De daling bedraagt meer dan 50%.

Tweewielers houden beter stand

Bij de gemotoriseerde tweewielers is dan weer een ander cijfer te zien. De cijfers zijn er nauwelijks afwijkend ten aanzien van vorig jaar. Bij de motorfietsen is er zelfs een lichte stijging (0,8%).

Geef commentaar
comments by Disqus